פראנה פירושה נשימה, שאיפה ונשיפה, חיים, חיוניות, אויר, אנרגיה או כח. היא גם מציינת את הנשמה בניגוד לגוף. איאמה פירושה אורך, התפשטות או התרחבות, מתיחה או עצירה. מכאן שפראנאיאמה הינה הארכת הנשימה והשליטה בה. שליטה זו מתבצעת בכל תפקודי הנשימה: שאיפה (פוראקה) היא הפעולה של מילוי וקבלת האנרגיה הראשונית בצורה של נשימה; עצירה (קומבהאקה) כאשר הנשימה מוחזקת כדי לספוג אנרגיה זו; ונשיפה (רצ’אקה) ריקון הריאות וכל המחשבות והרגשות. תרגול הפראנאיאמה מפתח מיינד יציב, כוח רצון עז ושיפוט נאות.
לפי איינגאר יוגה, תרגול פראניאמה יתחיל רק אחרי שנוצר אצל התלמיד בסיס פיזי איתן של האסאנות. כדי לשבת ולנשום נכון תוך כדי תרגול על התלמיד לרכוש ראשית את האלמנטים הפיזיים של האליימנט, הגמישות, קיבולת הריאות והאימון המתאים. תרגול פראניאמה נותן יתרונות פיזיים רבים, ביניהם הטענת מערכות הדם, העיכול, העצבים ומערכת הנשימה, הפעלת האיברים הפנימיים ויצירת תחושה של אנרגיה ורוגע. בהקשר לא פחות חשוב, פרנייאמה מאפשרת לשלוט במינד ובחושים ומכינה את התלמיד לחווית המדיטציה.
מן האמור לעיל, אפשר לקבל את הרושם כי איינגר יוגה היא רק התעמלות ונשימות עמוקות, או רק אסאנות, והפראניאמה היא רק כלי בלבד שבאמצעותו אפשר לשלוט בכל 8 ההיבטים של אשטנגה יוגה של פטנג’לי. למעשה, השליטה בגוף היא השער לשליטה על הנפש (מינד). לדוגמה: אם הגוף חולה, המינד גם הופך להיות מדוכא, אדיש ורע מזג ואם המינד לחוץ הגוף נמצא במתח. העוצמה והעומק בהם איינגר יוגה מתורגלת ברמה הפיזית משפיעה ומשנה את המינד ורוח.
בתרגול תנוחות היוגה, על הגוף כולו והמינד ללמוד להיות מעורבים. התלמיד צריך לפזר את המודעות אל החלקים הקטנים ביותר של הגוף בו זמנית כדי שהמינד ייעשה ערני, קשוב ומפוקס. אדם לומד לנשום בצורה חלקה, עמוקה ושווה כך שהאנרגיה (הפראנה) שלו תזרום ללא הפרעה, וכשהוא לומד להפוך את המינד לשקט, פסיבי ופתוח לקליטת רעיונות חדשים כך הוא מקדם את מצב המדיטטיבי של המינד. זה הופך את הגוף מתאים לפראניאמה.
מקורות:
Iyengar Yoga Resources. http://www.iyengar-yoga.com/iyengaryoga/
“Light on Pranayama”. B.K.S Iyengar