בתרגול היוגה אנו נוהגים לפתוח כל שעור בישיבה שקטה, בהתבוננות פנימית ובחזרה על הצליל אום שלוש פעמים. ולא פעם תהינו מה משמעותה של אותה מנטרה מפורסמת.
בספרו “light on Yoga” מתייחס איינגאר למשמעות ה”אום” בפרק על הדהאראנה – המדיטציה, אותו מצב מנטלי אליו מגיע המתרגל בו הוא מרוכז לחלוטין בנקודה אחת או במשימה. לשם כך עליו להשקיט את המינד – התודעה, וההתרכזות בצליל אום הינה אחת הדרכים לכך.
השורש א.ו.ם בסנסקריט משמעותו הכל והוא מבטא את המושגים של ידיעת הכל, הימצאות בכל מקום, יכולת אין סופית ואוניברסליות. על פי האמונה ההינדית ה”אום” הינו הצליל הבסיסי שממנו נברא העולם ומכיל את כל יתר הצלילים. אום הינה מנטרה או תפילה בזכות עצמה ונחשבת למנטרה הנעלה ביותר ולמהות של כל המנטרות.
הסמל אום מורכב משלוש הברות אה, או ו- מ והוא נכתב עם סהר ונקודה מעליו. לכן אום מסמל מגוון של שלשות לפי מס’ האותיות ופירוש נוסף המהווה את הסמל השלם. אציג כעת כמה ממשמעויות האום:
- שלושת מצבי התודעה: A – ערות, U- חלימה M – שינה עמוקה ללא חלום. והסמל השלם מייצג את המצב הרביעי המשלב את כל המצבים ומתעלה עליהם.
- שלושת הזמנים: עבר, הווה, עתיד והסמל השלם היא הבורא המתעלה מעבר להשפעת הזמן.
- שלושת האלים: בראהמה הבורא, וישנו המגן ושיווה ההורס, הממזגים את הכוחות של כל החיים והחומר.
- שלושת המצבים או התכונות (הגונות): סטווה- הארה, רג’אס- פעילות, וטאמאס- התמדה. והסמל השלם מייצג את הגונאטיטה, אדם שהתעלה מעבר לעולם החומר.
- שלושת השלבים של המשמעת היוגית: אסאנה- תנוחה, פראנייאמה – שליטה בנשימה ופראטיהארה- כינוס החושים. והסמל השלם מייצג את הסמאהדי – המטרה שאליה מובילה היוגה.
- שלושת המינים: זכר, נקבה ונייטרלי. בעוד הסמל השלם מייצג את בוראם חסר המין.
האום הוא סמל של שלווה ועוצמה נשגבת. הוא הרוח הניצחית, התכלית הגבוהה ביותר. כאשר משמעויות ההברה ידועות במלואן, כל כמיהות הנפש מתגשמות. על ידי מדיטציה על אום, המתרגל נותר יציב, טהור, ונאמן. כפי שנחש משיל את עורו הישן, כך הוא משיל את כל הרוע. הוא מוצא את השלום של הרוח העילאית, המקום שבו אין פחד, פירוד או מוות.
ואסיים בנקודה היהודית: יש הרואים במילה “אמן” את המקבילה ביהדות ל”אום”.
מקורות:
1. “Light on Yoga”. B.K.S Iyengar.
2. “Light on Pranayama”. B.K.S Iyengar